El pavelló del Club Poliesportiu de Puigcerdà s’engalanarà el proper dia 22 de febrer per donar cabuda a prop d’un miler de comensals provinents de tots els racons del país, així com d’Andorra i França, amb motiu de la celebració de la 28a edició de la Festa del Trinxat.
La Festa del Trinxat és la principal mostra gastronòmica de la comarca i una cita obligada per als amants de la cuina cerdana, alhora que ha esdevingut una trobada multitudinària al cor de l’hivern, amb un sopar de gala que serveix d’aparador de la gastronomia local. Tot això amb el seu plat més reconegut -el trinxat- com a principal protagonista.
El sopar compta, a banda del trinxat cuinat pels restaurants col·laboradors de la Festa del Trinxat, amb una degustació d’embotits i formatges del Pirineu, un entrant i un plat típic del territori.
A més, des de finals del mes de gener i fins el mes de març, els diferents restaurants de la Cerdanya ofereixen el trinxat com a plat protagonista de les seves cartes amb receptes tradicionals i creatives totes elles de gran interès gastronòmic.
Consulteu el web:
www.puigcerda.cat/trinxat
Un referent de la cuina de muntanya
El trinxat de Cerdanya és un plat a base de trumfes (patata cerdana) i col d’hivern, tot acompanyat de la imprescindible rosta de cansalada. És un menjar amb molta personalitat, ja que la col ha de ser d’una varietat molt concreta i, a més, tocada pel gel que fa a les nits cerdanes. Tot lligat amb el suc de la rosta fregida d’un porc també de la terra.
A la recepta tradicional, entre els ingredients hi ha la cansalada i, si es vol, la botifarra negra. Totes dues donen al trinxat un sabor molt apreciat. La recepta se centra en un plat per a la gent de muntanya que necessitava una alimentació contundent per suportar les baixes temperatures.
Als Pirineus la col és dels pocs conreus de verdura integrants en el seu conreu. Curiosament, però, la col i la patata aguanten molt bé el fred i es poden cultivar.
Aquest plat no és sols comú a la Cerdanya, sinó també a l’Alt Urgell i a Andorra. Tot i això, Puigcerdà s’ha convertit en la capital d’aquest plat, un dels atractius de l’hivern per gaudir en els diferents establiments d’hostaleria de la comarca.



