Reobre el temple de Víctor Balaguer Biblioteca Museu

La formidable col·lecció artística que va atresorar Víctor Balaguer a Vilanova i la Geltrú torna a veure la llum. Després de dos anys de reforma de l’emblemàtic edifici, aquest passat juliol es va celebrar la reobertura, marcant així l’inici de les commemoracions pel bicentenari del naixement de l’escriptor i polític català, i que permetrà gaudir com mai de l’extens fons aplegat en vida per Balaguer, així com de les obres que s’hi van incorporar a les dècades següents.Ara pots recórrer les instal·lacions amb totes les comoditats modernes, però aquest és un viatge cap a dos segles de cultura, que comença amb la Renaixença.

Durant bona part del segle XIX ens trobàrem en una era de progrés i de redescobrir la identitat catalana. Abanderant aquell esperit i amb l’afany de construir una institució de vocació nacional, Balaguer va impulsar aquest projecte: un gran compendi de l’art i el saber del Principat. On podràs contemplar els autors catalans més importants de l’època, com Fortuny, Martí Alsina, Casas, Rusiñol, Campeny o Vallmitjana; o una selecció d’obres del Segle d’Or espanyol, amb figures universals com El Greco, Murillo o Ribera.

I reflectint la voluntat internacionalista que traspuaven els temps, ja que aquell va ser el segle de les grans expedicions i de les Exposicions Universals, també hi trobareu col·leccions d’arts decoratives, d’arqueologia i etnografia procedents de les Filipines, la Xina i el Japó, reculls precolombins i egipcis.Enlloc com a la sumptuosa sala de la Biblioteca per transportar-te a aquella època (la construcció es va inaugurar el 1884) i per entendre la curiositat enciclopèdica de Víctor Balaguer.

Continua la visita admirant la col·lecció de pintura i escultura, ordenada per etapes cronològiques i que comença per la sala de la Pinacoteca, un espai que recrea els pavellons de belles arts amb el seu característic atapeïment a les parets i els sostres alts, necessaris perquè aquí s’hi troba Dos de Maig de Sorolla, per recordar-nos que també van ser temps convulsos.

Víctor Balaguer morí el 1901, abans de veure l’eclosió de les avantguardes, però aquest centre d’art no només va mantenir viu el llegat sinó que es va ampliar amb aportacions significatives que ara ens permeten continuar el recorregut per l’art català visitant el Modernisme i el Noucentisme de principis del segle XX (amb artistes com Anglada-Camarasa, Nonell o Mir) i amb una important col·lecció d’art contemporani que inclou peces de Guinovart, Alcoy, Saura, Girona i Zabaleta.Totes les arts figuratives tenen cabuda al Museu. Pots contemplar una secció d’escultura del segle XX, vidre i ceràmica catalana d’època medieval i moderna, peces arqueològiques europees i del jaciment local de Darró i curiositats com uns vestits de samurai o el cos momificat d’un infant –que es presenta amb l’advertiment de que hi ha un debat obert sobre l’exhibició d’aquest tipus de materials, més encara quan es tracta d’un ésser humà.

Sí, perquè els museus estan evolucionant. I aquesta gran casa de la cultura de la nostra nació n’és bona mostra, amb les instal·lacions acabades de renovar seguint els criteris més actuals de conservació. Quan Víctor Balaguer la va erigir, ja va dir que seria “un dia la millor joia de Catalunya”. Descobreix ara a Vilanova i la Geltrú com llueix més que mai.

ACTIVITATSD’AGOST I SETEMBRE

Temple maçònic?Misteris i símbols

Recorregut pels exteriors de la Biblioteca Museu entorn la simbologia maçònica de l’edifici.

El Museu de don Víctor
Visita nocturna a les col·leccions fundacionals.

Una selfie amb Víctor Balaguer
Visita teatralitzada.

Jornada de portes obertes
Durant tot el mes d’agost i els primers diumenges de cada mes.Entrades a victorbalaguer.cat

Més activitats a partir d’octubre per l’Any Víctor Balaguer.

Temple de Víctor Balaguer Biblioteca Museu

Av. de Víctor Balaguer, s/n, 08800 Vilanova i la Geltrú, Barcelona

938 15 42 02

victorbalaguer.cat

@mvictorbalaguer

Comparteix aquest article