Els Camins de vida travessen el rovell de l’ou de Catalunya en la seva 2a edició

L’Associació Camí ramader de Marina ha organitzat la segona edició de ‘Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori’, després de l’èxit que va obtenir la iniciativa l’any passat. La bona resposta de la societat en general i l’interès que va aixecar la proposta ha fet que, enguany, ‘Camins de vida 24’ hagi ampliat l’activitat. Es farà recorregut d’anada i tornada, entre l’Alt i el Baix Penedès i la Cerdanya, passant pel Ripollès i, concretament, per Gombrèn, com no podia ser d’una altra manera, considerat com “el rovell de l’ou de Catalunya” pel poeta Jacint Verdaguer. Durant el camí que farà el pastor Dani Giraldo i el seu ramat de 120 cabres murciana-granadines, s’hi organitzaran multitud d’activitats a cadascun dels pobles i municipis per on passarà el bestiar, amb xerrades, conferències, debats, activitats lúdiques, culturals, pedagògiques i festives. I milers de fotografies i vídeos i moltes emocions.

Gombrèn acull ‘Camis de vida 24’ durant 10 dies

La segona edició dels Camins de vida passarà fins a dues vegades pel rovell de l’ou de Catalunya. El ramat en transhumància para tant d’anada com de tornada a Gombrèn, un paratge natural d’extrema bellesa, cita obligada per als amants de l’excursionisme i l’escalada, amb el Santuari de Montgrony com a monument més destacat i mirador de l’extraordinari paisatge en aquesta banda del Ripollès. El 30 de juliol, el ramat va pujar precisament a Montgrony. El 3 d’agost, Gombrèn celebrarà la seva arribada amb un taller i vermut amb formatge i música transhumant; el 4 s’organitzarà una munyida participativa i un taller de pega per marcar el bestiar al refugi de Planelles -es demana la participació de la canalla-, i el 7 d’agost es tastarà el formatge maridat amb bon vi de Gombrèn, novament al santuari. De tornada de la Cerdanya, el ramat de cabres tornarà a passar pel municipi, en aquesta ocasió, pel Coll de Merolla, entre el 15 i el 16 de setembre.

En acabar els Camins de Vida el proper 6 d’octubre, hauran transcorregut 100 dies de trajecte, entre el litoral i les pastures de la Bollosa (Llívia) i el Carlit, a 2.100 metres. En total, s’hauran recorregut 460 quilòmetres de ruta, travessant desenes de municipis i diferents comarques catalanes.

Bo per a l’economiai per evitar incendis

La preservació del món rural depèn de la seva capacitat per ser dinàmic econòmicament. La transhumància, i la ramaderia extensiva en general, ajuden a crear economia (generació de productes dels ramats, venda i distribució de productes, manteniment d’oficis tradicionals) i fixar població. Igualment, la transhumància preserva patrimoni (camins ramaders, infraestructures d’aigua i refugis, per exemple) i configura un paisatge divers, treballat, amb atractiu per a viatgers i turistes.

La pastura de ramats en entorns naturals és, alhora, una eina de gestió forestal sostenible per a la gestió del risc d’incendis forestals. Els ramats controlen el creixement i redueixen vegetació herbàcia i arbustiva, eliminant així combustible vegetal.

Camins de vida a Gombrèn

3 d’agost
11.30 h. Pista coberta. Taller d’elaboració de formatge. Tot seguit, Vermut amb formatge i música transhumant.

4 d’agost
10 h. Refugi de les Planelles. Munyida participativa. Tot seguit, taller de pega per marcar el bestiar.

7 d’agost
18.30 h. Santuari de Montgrony. Tastet/maridatge de formatges de cabra i vi produït a Gombrèn. Preu, 10 €.

15 i 16 de setembre
Pas del ramat pel Coll de Merolla.

Ajuntament de Gombrèn

Avinguda Moisès Torrens, 817531 Gombrèn

Tel. 972 73 03 00

gombren.cat

ajuntament@gombren.cat

Comparteix aquest article