Vi-Vent, Espai del vi de l’Empordà a Capmany

L’espai museístic Vi-Vent es  troba ubicat a la nau de Llevant de la antiga Cooperativa  Agrícola El Parral de Capmany, la primera que es va fundar a l’Alt Empordà, l’any 1.916. Va començar amb una sola nau, a la qual a primers dels 60, donada la gran quantitat de raïm que hi entrava cada anyada, se n’hi van afegir dues més de nova construcció per poder emmagatzemar-hi els gairebé tres milions de litres produïts anualment.

El Sindicat El Parral va ser la principal activitat del poble durant el darrer segle, doncs el conreu de la vinya era -i segueix essent- el motor econòmic de la majoria de famílies del poble. Els factors econòmics de la pagesia van anar canviant i anant a menys, provocant que la cooperativa, com tantes d’altres,cessés  la seva activitat a la dècada dels noranta. 

L’any 2010 la darrera Junta Gestora, sota la presidència del senyor Josep Duran Cardoner, va acordar cedir l’edifici a l’Ajuntament.A partir d’aquest moment l’edifici va romandre tancat, fins que el Govern municipal sorgit de les eleccions del 2015 va entomar el repte de tornar a convertir el vell sindicat en una part important de la vida social, econòmica i sentimental  dels capmanyencs.L’any 2016 ja es va habilitar la nau més antiga, que acull des de llavors una Agrobodega que ens serveix d’aparador de tots els cellers de Capmany, vuit en total, essent el poble que acull més cellers a l’empara de la DO Empordà.

També es una vinacoteca i moltíssima gent hi ve a tastar els vins capmanyencs i a passar-hi una bona estona entre parets de pedra d’ull de serp carregades d’història i  vinyes que es poden veure des de la seva terrassa.L’any 2019 ja es va poder recuperar la Nau  Central, que acull esdeveniments organitzats per l’Ajuntament com el multitudinari Tast de Vins de cada Festa Major, on s’apleguen més de 200 persones, i també d’altres esdeveniments, siguin oficials com també familiars per a la gent del poble.

I ha estat ara, a cavall entre els anys 2023 i aquest 2024, que s’ha ubicat a la Nau de Llevant aquest espai museístic anomenat Vi.Vent, que vol ser testimoni del passat vitivinícola de tota la comarca altempordanesa. Es per això que s’hi ha treballat amb la DO Empordà com a partenaire. L’Espai Vi-Vent, inaugurat el 4 de febrer d’enguany, ens ofereix dos àmbits ben  diferenciats:Primerament, ens trobarem amb peces provinents de la col·lecció Família Cabañó, totes elles relacionades amb les eines que es feien servir per treballar la vinya, i també per elaborar el vi en els anys reculats.

Segonament, podem entrar en un àmbit immersiu, on amb vídeos i aspectes sensorials podrem descobrir d’una forma molt més lúdica tot el que es refereix al món vitivinícola. La visita és un passeig d’uns 40 minuts molt engrescador, i de ben segur que ens aconsegueix mostrar el passat del món del vi des d’un espai únic i perfectament conservat en el temps.

L’entrada té un preu de 5 euros, és obert els caps de setmana i per concertar visites entre setmana es pot escriure al correu electrònic ajuntament@capmany.cat o escriure un Whattsapp al telèfon  628 23 76 98.
Comparteix aquest article