El llegat viu
 museu Pau Casals

La casa d’estiueig de Sant Salvador, actual Museu Pau Casals, va ser un espai de repòs pel músic però és, sobretot, el lloc i el llegat definitiu per explicar i entendre qui va ser Pau Casals com a home, com a músic i com a defensor de la pau. 

Pau Casals (El Vendrell, 1876- Puerto Rico, 1973) va deixar la casa d’estiueig de Sant Salvador impregnada de la seva essència. Tenia per a ell un valor incalculable perquè constituïa l’enllaç perpetu amb la seva terra i la infància. “Onsevulga que m’hagi trobat, en el curs dels meus viatges, tant l’ermita i la platja de Sant Salvador com la vida del Vendrell han exercit dintre meu una poderosa atracció. Una atracció que evocava –evoca encara- el món meravellós de la infantesa…” 

El mateix Pau Casals va deixar per escrit aquest lligam estret i apassionat amb la Vil·la Casals en una carta adreçada a Lluís Companys el 14 de gener del 1939 –a la recta final de la Guerra Civil– en la qual demanava al president de la Generalitat que en salvaguardés el contingut, en cas necessari: Aquesta casa no conté riqueses materials. És l’expressió i la síntesi de la meva vida de català i d’artista i el més modest objecte hi parla de sentiment…”

Casals es va exiliar a Prada de Conflent i a partir del 1956 a Puerto Rico. Des d’allà va crear amb la seva esposa la Fundació Pau Casals, per convertir la casa en un museu. Una casa davant del mar, un paisatge, un artista i dos conceptes (casa i llegat) que fan del Museu Pau Casals el lloc més idoni per conèixer la figura de Pau Casals i la seva obra. 

La singularitat de l’espai amb el seu magnífic jardí d’estil neoclàssic, la ubicació davant del mar i la col·lecció que s’hi conserva fan del museu un equipament únic. Compta amb serveis de botiga i restaurant i ofereix una programació estable d’activitats i exposicions durant tot l’any. 

Declarat per la Generalitat de Catalunya Museu d’Interès Nacional per la seva importància i el valor del conjunt de béns que conserva, presenta una visita interactiva, dinàmica i participativa amb un relat que explica la figura de Pau Casals en totes les seves dimensions de músic, reforçant la vessant humana i actualitzada del seu llegat.

Museu Pau Casals
Visita lliure o guiades, teatralitzades, escolars. 
Obert de dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 18 h. 
Dissabtes obert fins les 19 h. 
Diumenges obert al matí. 
Av. Palfuriana, 67 Sant Salvador, El Vendrell (Baix Penedès) 
paucasals.org 
Instagram i X: @museupaucasals

Comparteix aquest article