Exposició Maria Sanmartí, mare d’en Clavé “La innocència del traç”

Va començar a pintar als 60 anys sense haver tingut abans ni el més mínim indici de la seva vocació artística. De família humil, sense estudis, abandonada pel seu marit, víctima d’una malaltia crònica que li paralitzà mig cos, vigilada per la policia política després de la Guerra Civil, no per ella, sinó per les afinitats del seu fill, fins a l’exili a París.

La vida de Maria Sanmartí és el retrat d’una misèria col·lectiva i el d’una dona a l’ombra. Què bé que la Fundació Palau l’ha rescatada per a una fenomenal exposició de la seva obra.

Tot just ara comença a reivindicar-se que darrera d’homes insignes sovint hi ha hagut dones sacrificades en silenci. La Maria Sanmartí firmà les seves primeres obres com “la mare d’en Clavé”, pel famós pintor, escultor i escenògraf Antoni Clavé. Quan ella el va parir l’any 1913 poc sabia que el seu únic fill acabaria alternant amb Picasso, Gris, Miró o Saura.

Els amics del seu fill la van animar a celebrar la seva primera exposició, quan Sanmartí només dibuixava per complaure el marrec del seu nét. “C’est très joli! C’est vraiment très beau! C’est formidable!”, va exclamar Picasso comparant-la amb Matisse. Va debutar a la Galerie Mirador de París, on es valoraven els traços puerils, innocents, espontanis, a quadres de guaix i més tard a olis sobre fusta i ceràmiques. «Poesia en colors que té tota la gràcia i el candor del dibuix infantil, però carregat amb l’espera de tota una vida», diu Clavé de la seva mare, morta el 1959. «Com si la infantesa hagués trigat en ella seixanta anys a emergir o com si rebrotés, però més potent, més anhelant, més joiosa que mai».

No deixis escapar aquesta oportunitat per gaudir de l’esclat de colors, bodegons i escenes campestres, tècnica instintiva i ingenuïtat de Maria Sanmartí, en una exposició única.

A LA FUNDACIÓ PALAU

Una vida entregada a l’art i la literatura. El llegat de Josep Palau i Fabre perdura gràcies a aquesta Fundació establerta a Caldes d’Estrac, a 30 minuts de Barcelona i tres quarts d’hora de Girona, convertida en pol cultural de tot el Maresme.

El conegut poeta, dramaturg, assagista i traductor (1917-2008) va tenir una intensa activitat a partir dels anys 50 del segle passat, de poesia, obres teatrals i assajos que el van fer merèixer multitud de premis, des de la Creu de Sant Jordi fins al Serra d’Or o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Va trigar molts anys a trobar el lloc que acollís el seu llegat fins que aquesta vila termal li va obrir les portes i el 2003 naixia la Fundació Palau.

Actualment, la Fundació ocupa els edificis de Can Muntanyà i casa de les Monges. Aquí va instaurar unes Nits de Poetes de les quals ara són hereves el Festival Poesia i +, que se celebra cada any al començament de l’estiu.

Aquest centre d’art és una fundació atípica, una instal·lació cultural de primer nivell que acull l’exposició permanent de la col·lecció del poeta i del seu pare, Josep Palau Oller, així com les obres de Picasso que Palau va aplegar, ja que el patró de la Fundació va ser amic i biògraf del genial pintor. Destaquen els estudis acadèmics, llibres dedicats amb dibuixos, el conjunt d’obra gràfica o el petit teatret que Picasso li va fer a la seva filla Maya.

Per a tots els amants de l’art, Caldes d’Estrac és un viatge obligat. No deixeu de visitar la Fundació Palau.

NO T'HO PERDIS 
Estimat Picasso 
Exposició permanent d'obres del pintor 
Festival Poesia i + 
poesiaimes.cat

Fundació Palau Exposició Maria Sanmartí 
Del 23 de març al 15 de setembre. 
De dimarts a diumenge i festius: 10.30 a 14 h 
De dijous a dissabte també tardes: 17 a 19 h 
c/ Riera, 54 · Caldes d’Estrac (Maresme) 
93 791 35 93 
fundaciopalau.cat

Comparteix aquest article