Preservant la tradició de la nostra cuina

La cuina és saviesa, i per tant, humiltat. Aquest esforç diari crea un llenguatge que ens connecta amb les arrels. Cridem les noves generacions a preservar el patrimoni culinari, una tasca que predica el xef Albert Formentí Espuñes, qui després de 25 anys d’experiència s’ha posat al front del seu propi negoci, convençut de voler mantenir viva la flama dels sabors més nostres. 

Roda el món i torna al Born. O en aquest cas a la Seu d’Urgell, d’on és fill l’Albert. Aquí condueix La Glorieta, un establiment que va néixer el 1894. Amb la responsabilitat d’una història centenària, a un local que era parada obligada per als pagesos que anaven de Castellciutat al mercat, l’Albert ens mostra el camí: cuina catalana casolana, feta amb el cor i amb productes dels horts més propers. Escudelles, civets, bacallà amb bitxo, capipota de porc o de vedella, calçotades… Una cuina que fa xup-xup, on l’olla bull durant hores, és una cuina autèntica que els joves estan cridats a cuidar i renovar. 

“Cal aprendre-la per desenvolupar- se”, aconsella l’Albert a tothom qui vulgui fer carrera a la restauració, com quan ell va començar a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. “La tècnica i els plats de la cuina tradicional són la base”, i el que l’empeny a seguir és “el somriure del client quan marxa i un altre dia torna”. 

Aquesta satisfacció és prou motiu per reivindicar el retorn als orígens i els restaurants tradicionals. Avui dia, un local que pugui presumir d’elaborar les seves pròpies croquetes (les croquetes i els bunyols i els pastissos, com els fa La Glorieta de la Seu) ja és una gran fi ta! 

La pràctica, l’experiència i la passió continuen sent els pilars fonamentals de la gastronomia, i l’herència familiar i la vocació segueixen molt presents entre els professionals del sector. No obstant això, es posa de manifest una problemàtica a les zones rurals: la dificultat de trobar personal jove. És crucial promoure l’interès per la cuina tradicional entre les noves generacions per assegurar la continuïtat del nostre patrimoni gastronòmic. Com a La Glorieta: tradició i renovació per despertar sentiments.

La Glorieta Hotel Restuarannt

www.hotellaglorieta.cat

973 35 10 45
Restaurant de Cuina Catalana.

Comparteix aquest article