El museu de les mines de carbó d’Ogassa

Les mines de carbó d’Ogassa, que es van explotar entre finals del segle XVII i l’any 1967, fan d’aquest municipi del Ripollès un nucli que conserva totes les característiques arquitectòniques d’un poble miner. En destaquen les mines de La Dolça, El Pinter i La Gallina, així com els plans inclinats, el cable aeri, l’estació o la fàbrica de pans de carbó, recentment rehabilitada. 

La concentració minera d’aquesta zona motivà l’arribada del ferrocarril al Ripollès l’any 1880, a fi de traslladar ràpidament el carbó cap a Barcelona. 

El Museu de les Mines de Carbó d’Ogassa encara no està de ple en funcionament, però es poden fer visites guiades a l’interior de l’edifici i conèixer com treballaven els miners i el procés que se seguia a l’hora de fer els pans de carbó. 

L’estació de cable aeri de Ca l’Ermengol també és visitable, així com la font Gran, on es va crear la primera turbina que donava llum a les cases mineres i a la indústria, o el barri del Prat del Pinter, on hi ha l’església parroquial de Santa Bàrbara, feta pels miners en honor a la seva patrona.

 Museu del Miner d’Ogassa

La visita es pot fer durant tot l’any

amb reserva prèvia:

Dissabtes i diumenges: 1a sortida a les 10 hores i 2a sortida a les 12.30 hores.

Per visites de grups, horaris a convenir, trucant al telèfon d’alcaldia (676 052 372)

o a l’ajuntament (972 720 380).

Comparteix aquest article