Espai Cràter: un viatge al centre de la vida

L’Espai Cràter és el centre de referència a Catalunya en volcans, ciència i societat.

Està situat a Olot, la capital de la Garrotxa, i compta amb una innovadora i interactiva exposició sobre vulcanologia i geografia humana. En menys de vuit mesos d’obertura ja l’han visitat més de 42.000 persones.

Una exposició totalment interactiva

Situat als peus del volcà Montsacopa, i en ple centre de la ciutat, l’Espai Cràter vol servir de punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica. El concepte arquitectònic, l’exposició i el pla estratègic, s’han elaborat de forma participativa i en vinculació amb els agents del territori. Tot plegat, per crear un discurs i una nova narrativa al voltant dels volcans de la Garrotxa i del món, i reflexionar sobre el paper de la societat en un context climàtic, social i econòmic complex.
L’exposició de l’Espai Cràter ha estat comissariada pel vulcanòleg Joan Martí Molist, executada per Indissoluble i dirigida pel director del centre, Xevi Collell. S’estructura en diversos àmbits i utilitza múltiples llenguatges expositius, que inclouen audiovisuals, experiències immersives, realitat augmentada o videomapatge. També compta amb una maqueta de 15 m2 que explica la formació de la Garrotxa, propostes de gamificació i un gran talús de greda, que permet veure’n les entranyes i comprovar que estem a l’interior del volcà Puig del Roser.

Una programació per a la comunitat

L’Espai Cràter compta amb una programació amb diversitat de propostes, formes de participació i llenguatges per arribar a tota la comunitat. De forma permanent, ofereix visites guiades tant a l’exposició com al volcà Montsacopa, i tallers familiars que es renoven cada estació de l’any. Per a aquesta tardor, les propostes són “Fer un geoinstrument” i “Botànica volcànica”. I per a les vacances de Nadal, oferirà dues noves propostes, ideals per resoldre reptes en família. Totes les activitats tenen l’objectiu de promoure la ciència a través de l’experimentació.
Com a espai socioeducatiu, l’Espai Cràter ofereix tretze activitats educatives perquè els alumnes coneguin i tinguin cura del món que els envolta. Més de 6.000 escolars ja han conegut l’Espai Cràter i el centre ha penjat el cartell de complet per a aquest primer trimestre del curs.
Com a espai científic, vol erigir-se en un referent nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia, teixint aliances amb centres educatius, institucions i entitats per tal d’impulsar projectes i activitats. Els primers passos han estat la signatura de convenis amb el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Alhora, l’Espai Cràter també programa activitats de divulgació com la Setmana de la Vulcanologia o ‘Els grans interrogants de la ciència’, i acull propostes tan diverses com audiovisuals, jornades, teatre i música de petit format, entre d’altres. Tota la programació es pot consultar a espaicrater.com.

Espai Cràter
Carrer Macarnau, 55. 17800 Olot
Tel. 972 27 91 32

Horari de l’exposició: De dilluns a diumenge
Preu: 7€ (entrada general), 5€ (reduïda).

Consulteu les visites guiades i els tallers familiars:
www.espaicrater.com
Instagram i Twitter: @espai_crater

Comparteix aquest article