Els Festivals de Senderisme dels Pirineus es consoliden a les 11 comarques pirinenques

Són esdeveniments d’entre dos i set dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la setena edició celebrant-se, de nou, a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà). Seran 12 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana.

Per ordre cronològic, els esdeveniments programats són el Festival Camina el Berguedà (14-15 de maig),

Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (20-22 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (3-6 de juny), el Cerdanya Happy Walking (9-12 de juny), el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (17-19 de juny), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (7-10 de juliol), el Val d’Aran Walking & Summit Festival (25-31 de juliol), el Festival de Senderisme del Solsonès (17-18 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (23-25 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (30 de setembre-2 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (8-9 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (21-23 d’octubre).

La principal novetat d’enguany serà el passaport dels festivals, que pretén animar els visitants a assistir a més d’un esdeveniment. Per això, es farà un sorteig d’un GPS, una motxilla tècnica i uns bastons telescòpics entre les persones que participin en més d’un festival. Per demostrar-ho, hauran d’enganxar l’adhesiu de cada festival en un passaport, que serà el tríptic informatiu. Com més adhesius s’enganxin, més oportunitats de guanyar algun dels tres premis.

Descoberta del patrimoni pirinenc

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones.

El nombre de visitants ha anat en augment fins al màxim de 2.317 que es va assolir el 2019, quan es van oferir 11 festivals. Des de llavors, i tot i la pandèmia, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.

Els Festivals de Senderisme tenen lloc a l’aire lliure i afavoreixen l’activitat física a la natura, una opció de lleure que es va demostrar molt demandada per la ciutadania aquests darrers anys, marcats per la pandèmia de la COVID. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i donar suport al seu teixit econòmic de petits productors.

Un producte amb marca territorial

L’IDAPA, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori.

L’IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l’Agència Catalana de Turisme (ACT) del Departament d’Empresa i Treball i formada també pel Consell General d’Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció de la Marca Turística Pirineus.

L’ACT treballa per posicionar els atractius turístics que té Catalunya i, per això, a través de diferents projectes, com ara el Programa Pirineus i la marca Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer tots els recursos que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l’economia del país.

L’edició del 2022 manté els festivals a les 11 comarques dels Pirineus, amb un total de 12 esdeveniments, de maig a octubre

Enguany se sortejarà equipament de senderisme entre les persones que participin en més d’un festival, que hauran de reunir els diversos segells en un passaport

Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
Passatge de l’Alsina, 3
25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 55 52

www.idapa.cat
www.sompirineu.cat

Comparteix aquest article