IDAPA i l’Associació del Llibre del Pirineu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IDAPA i l’Associació del Llibre del Pirineu

un exemple de cooperació per a la promoció de la literatura a muntanya

El patrimoni cultural pirinenc comprèn un ampli ventall de manifestacions: romànic, falles, música tradicional, arts escèniques, camins, museus… i també literatura.

Si als anys vuitanta del segle passat eren poques les persones que en parlaven (Maria Barbal, Joan Obiols, Pep Coll o Manel Figuera), ara, quaranta anys després, el patrimoni literari a muntanya ha crescut i s’ha diversificat. De l’assaig a l’excursionisme, passant per la narrativa i la poesia i amb un pes cada vegada més important de la literatura infantil.

Amb l’objectiu de donar visibilitat a la creació i producció literària pirinenques, l’any 2010 va néixer, a Organyà, l’Associació Llibre del Pirineu, una entitat que agrupa editors, il·lustradors, llibreters, il·lustradors, impressors, bibliotecaris, arxives i lectors.

Des d’aleshores no ha parat de créixer, tant en nombre d’associats com d’activitats i accions de promoció dels llibres que s’escriuen i s’editen al Pirineu i, sobretot, amb una visió integral i supracomarcal.
En aquest context, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), d’acord amb els principis fundacionals d’impuls al desenvolupament socioeconòmic de l’Alt Pirineu i Aran, col·labora amb l’Associació per tal de contribuir a la divulgació del patrimoni literari pirinenc i que té una traducció directa en un seguit d’accions:

Edició del butlletí digital “L’Antígraf”:

Es tracta d’una publicació amb periodicitat bimestral adreçada a socis, subscriptors, mitjans de comunicació i públic en general. Conté notícies, agenda d’actes, novetats literàries, biografies d’autors, mots pirinencs i altres continguts d’interès.

Edició d’un catàleg anual:

Publicació d’entre 16 i 20 pàgines, amb les novetats dels autors i editorials adherits, que surt al carrer amb motiu de la diada de Sant Jordi de cada any i es distribueix a través de parades i llibreries.

Disseny i fabricació de 25 expositors en cartó rígid amb la identificació de “Llibre del Pirineu”:

Es van distribuir entre llibreries i biblioteques del territori perquè hi pugui posar regularment les novetats que vagin apareixent.

Adquisició d’una carpa plegable de 3×3 m logotipada:

Es tracta d’una eina de molta utilitat per a les parades de promoció de llibres del Pirineu que es porten a terme a fires del territori i del sector del llibre.

Promoció d’autors i llibres del Pirineu a la Setmana del Llibre en Català:

Diverses accions per donar a conèixer la creació i la producció literària del Pirineu en la fira del llibre més important de Catalunya (presentacions, taules rodones, espectacles literaris…).

Suport a la Fira del Llibre del Pirineu:

Sens dubte, l’esdeveniment literari de referència a muntanya i un molt bon aparador per a la indústria editorial pirinenca.

De cara a l’any 2022, el tàndem IDAPA-Llibre del Pirineu es manté, amb les actuacions anteriorment enunciades i amb algunes novetats. Per una banda, el llibre col·lectiu “Els camins escrits”, inspirat en la iniciativa La muntanya escrita, impulsada per la mateixa associació l’any 2015 i que recollia 18 relats pirinencs d’autors socis de l’entitat.

En aquesta ocasió, la proposta gira entorn dels camins de l’Alt Pirineu i Aran i s’emmarca en el projecte ‘Històries i Camins’ amb la voluntat de divulgar i valorar els camins pirinencs de la mà dels escriptors i les escriptores del territori.
De l’altra, la creació, l’enregistrament, l’edició i la divulgació de 12 càpsules de vídeo, o tràilers de llibres, al llarg de l’any, a raó d’una per mes. En cadascuna d’aquestes càpsules, d’entre 4 i 5 minuts de durada, es recomanarien 3-4 llibres del Pirineu, agrupats per gèneres i temàtiques i donant cabuda tant a novetats com a llibres de fons.

A les portes d’un nou Sant Jordi, enguany esperem que la situació sanitària ens permeti gaudir-lo amb normalitat, us animem a consumir literatura pirinenca, ja que l’Alt Pirineu i Aran té moltes coses a explicar a través dels llibres i cada cop són més els lectors interessats a conèixer-les.

El Pirineu té moltes coses a explicar a través dels llibres i cada vegada són més els lectors interessats a conèixer-les

Institut per al Desenvolupament
i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran

Passatge de l’Alsina, 3
25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 55 52

www.idapa.cat
www.sompirineu.cat

Comparteix aquest article