Festa de les Trementinaires a la vall de la Vansa i Tuixent

Festa de les Trementinaires a la Vall de la Vansa i Tuixent

Es té constància que, al llarg del segle XIX i gran part del XX, centenars de dones de la vall de la Vansa i Tuixent es van dedicar a la collita d’herbes amb propietats guaridores i a l’elaboració de remeis casolans, que després anaven a vendre fora de la vall, amb recorreguts a peu que abastaven diverses comarques i podien durar fins a tres mesos. Van ser conegudes com a trementinaires, pel fet que un dels productes més populars que comercialitzaven era la trementina, elaborada amb resina de pi roig i aiguarràs com a matèries primeres. L’oli de ginebre, l’oli d’avet, la pega negra o la pega grega també formaven part de la seva oferta de remeis.

Des de l’any 1998, a Tuixent és obert al públic el Museu de les Trementinaires, on es pot conèixer de prop la història d’aquest antic ofici i de les dones que van exercir-lo. També es pot visitar al mateix poble el Jardí Botànic de les Trementinaires i es poden fer recorreguts per itineraris senyalitzats i descobrir algunes de les plantes que collien aquelles dones sàvies de la muntanya.

A més a més, cada darrer cap de setmana de maig se celebra a la vall de la Vansa i Tuixent la Festa de les Trementinaires, un esdeveniment que enguany arribarà a la seva 22a edició amb un programa que abraça una trentena d’actes, entre xerrades, visites guiades, sortides botàniques, concerts, animació infantil, danses, jocs, una foguera de plantes aromàtiques i una fira d’herbes remeieres i productes naturals.

Les activitats començaran ja divendres 27 de maig, a les 8 del vespre, amb una visita teatralitzada a Tuixent tot descobrint les cases de les antigues trementinaires del poble. Per a dissabte 28 a les 10 del matí s’han programat dues sortides guiades al patrimoni botànic de la vall.

Una d’elles serà tot seguint el riu de Mola, prop de Tuixent, i l’altra pels voltants del poble de Cornellana. Per participar-hi cal inscriure’s al web www.trementinaires.org. El mateix dissabte, a les 12 del migdia, està programada una altra visita teatralitzada per conèixer les cases de les trementinaires, en aquest cas a Cornellana. Paral·lelament, a les 12 i a la 1, es faran visites guiades al Museu de les Trementinaires.

Dissabte a la tarda

s’ha programat una xerrada sobre l’experiència del Museu de la Pauma de Mas de Barberans, a càrrec de la seva responsable, Pepa Subirós, i tot seguit es farà el lliurament del premi Trementinaire d’Honor. La tarda es clourà amb un taller de danses tradicionals del Pirineu, que serà dirigit per Pep Lizandra. Tots aquests actes tindran lloc a Sorribes de la Vansa. També estan programats dos tallers: un de melmelades, a càrrec de Núria Rosell; i un altre d’espelmes amb cera d’abelles, amb Núria Coll.

La nit de dissabte

començarà amb l’encesa d’una foguera de plantes aromàtiques, a càrrecs dels alumnes de l’escola de Tuixent. Al voltant de la foguera es ballarà la Dansa del Foc de Tuixent i després es farà una cantada de cançons tradicionals del Pirineu, la qual donarà pas al concert-ball de l’Orquestrina Trama.

Al llarg de tot diumenge,

la plaça Serra del Cadí de Tuixent acollirà la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, amb la participació d’una trentena d’artesans. Alhora, s’han programat diverses activitats, entre les quals un taller de trementina a càrrec de Susette Böringer, de l’Herboristeria Cal Nogué. Durant el matí de dissabte es faran visites guiades al Museu de les Trementinaires, al Centre de Flora i al Jardí Botànic i tindrà lloc una xerrada sobre el cultiu dels bonsais. Per al públic infantil s’ha programat un contacontes i l’espectacle “La fada Farigola i les trementinaires”, amb Lalala Troupe.

A les 12 del migdia de diumenge,

a la plaça Major de Tuixent, està programat el tradicional Ball de Llancers, mentre que a Sorribes de la Vansa es presentarà el llibre “El vulcanisme del parc natural del Cadí-Moixeró”, de Joan Martí, Llorenç Planagumà i Joan Gasòliva. Tot seguit, i també a Sorribes, tindrà lloc un vermut-concert a càrrec de Torb, Grup de Vent de Muntanya. La festa es clourà diumenge a la tarda, a Tuixent, amb un concurs d’identificació de plantes per l’olor, una xocolatada a l’hisop i un concert de cloenda amb el grup La Sonsoni.

La Festa de les Trementinaires és una magnífica oportunitat per conèixer de prop la cultura de les herbes guaridores i els remeis tradicionals i, alhora, descobrir una vall força desconeguda, amb uns atractius naturals i culturals que sempre sorprenen.

Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Passeig de Joan Brudieu, 15
25700 La Seu d’Urgell
Telèfon: 973 35 31 12

www.ccau.cat

Comparteix aquest article