L’ALT URGELL, UNA COMARCA GENERADORA DE NOVES OCUPACIONS

L’Alt Urgell és una comarca activa que treballa contínuament per generar noves oportunitats professionals.

Des de fa ja uns quants anys, el Consell Comarcal s’ha adherit als diversos programes que posa en marxa el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a la millora de la formació i de l’accés al mercat laboral, alhora que impulsa diverses iniciatives per tal d’establir vincles entre empreses que cerquen mà d’obra i persones demandants de feina.

‘WORKSHOPS’ OCUPACIONALS

Per definició, el terme workshop implica una trobada entre persones que volen aprendre sobre un tema a través del debat i la pràctica.

Agafant aquesta idea i connectant-la amb la dificultat de trobar candidats per a les ofertes de feina provinents d’empreses, principalment andorranes, i la quantitat de persones de la comarca de l’Alt Urgell que recerquen feina, va sorgir el primer workshop Ocupacional l’any 2015.

La primera jornada va tenir lloc el 27 de novembre de 2015 i es va gestar des de la regidoria de treball fronterer de l’ajuntament de la Seu d’Urgell conjuntament amb el Servei d’Immigració del Govern d’Andorra, el Servei d’Ocupació de Catalunya, i amb la col·laboració de l’associació d’empreses de recursos humans d’Andorra i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

L’objectiu general de l’organització del workshop per part de totes les parts implicades ha estat sempre promoure l’ocupabilitat de la comarca, apropant a persones que busquen feina amb empreses amb necessitats de contractació.

Les ofertes de feina, en un principi, havien de provenir únicament d’Andorra, però es va ampliar i s’hi van incorporar també empreses de la comarca i fins i tot d’alguna comarca veïna, com ara la Cerdanya o el Pallars Sobirà.

Entre l’any 2015 i 2021, en el marc del Workshop Ocupacional, s’han realitzat més de 2.095 entrevistes de feina i hi han participat 92 empreses amb un total de 659 persones candidates i 68 contractes de feina formalitzats. El lloc on s’han dut a terme les diferents jornades ha estat el Centre Tecnològic i Empresarial de l’Alt Pirineu (CETAP) ubicat a la 3a planta de l’edifici de les Monges, a la Seu d’Urgell. A causa de la situació de pandèmia, l’any 2020 el workshop es va fer en format virtual, a part de facilitar ofertes de feina també es va organitzar un taller sobre les eines necessàries per a fer una bona entrevista online. En l’edició del 2021 les entrevistes s’han celebrat el dia 22 de novembre, i, prèviament, el dia 19 de novembre va tenir lloc a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell una xerrada sobre temes laborals i fiscals relacionats amb el treball fronterer. La xerrada estava oberta al públic i també es va retransmetre en línia i està disponible al canal de Youtube de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

PROGRAMA 30 PLUS
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell està a punt d’implementar, per quarta vegada, el Programa 30 Plus, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya. L’objectiu del programa és la inserció laboral de persones en situació de desocupació de 30 anys i més, a les quals se’ls proporciona, entre altres recursos, la formació i les competències necessàries per ocupar un determinat lloc de treball. Cadascuna de les persones que participin en aquest programa rebrà les següents actuacions ocupacionals: experiència professional mitjançant un contracte laboral, formació vinculada al contracte de treball i acompanyament en el procés de contractació i formació. En aquesta convocatòria es prioritzarà dos col·lectius principalment: les persones més grans de 45 anys i els aturats de llarga durada.

Les empreses que vulguin participar en aquest programa, han d’oferir un contracte d’entre 6 i 9 mesos de durada, amb mínim 20 hores setmanals, per poder sol·licitar la subvenció corresponent. Pot participar al programa qualsevol empresa, així definida en el dret mercantil, persones autònomes, societats civils privades o entitats i institucions sense afany de lucre, que ofereixin un lloc de treball en el territori. En aquesta convocatòria hi ha temps per signar contractes fins a l’1 de gener de 2022, en el cas de contractes de 9 mesos de durada; i fins a l’1 d’abril de 2022, en el cas de contractes de 6 mesos.

En les tres darreres edicions del programa s’ha formalitzat un total de 77 contractes en empreses de la comarca, amb un alt índex d’inserció en finalitzar els contractes subvencionats. Les persones que vulguin rebre més informació de les condicions del programa, poden adreçar-se a la tutora del programa a través del correu electrònic: lcarchat@ccau.cat (Lourdes Carchat) – 30 Plus, o bé al telèfon 973 355 798 – CETAP (Pl. de les Monges. Edifici Les Monges, 3a Planta, La Seu d’Urgell).

‘MATCHFUNDING’ ARRELA’T
L’Alt Urgell també ha participat, aquest 2021, en el Matchfunding Arrela’t. Es tracta d’una convocatòria de finançament col·lectiu mixta en la qual les administracions públiques complementen les aportacions que fa la ciutadania a través del micromecenatge, aportant un euro per a cada euro recaptat, multiplicant així els fons recollits. En aquesta primera edició s’ha comptat amb un fons públic de 24.000 € per activar un màxim de 6 projectes de l’Alt Pirineu i Aran amb un impacte positiu i un retorn social al territori. Tots sis projectes van assolir els seus objectius de finançament.

En el cas de l’Alt Urgell, el projecte que es va presentar va ser el que portava per nom “Donem vida al bosc – Integra Pirineus”, consistent en una campanya de comunicació per atraure responsabilitat social empresarial i destinar-la a la inserció laboral de col·lectius de persones amb risc d’exclusió i/o discapacitat a través de la gestió forestal sostenible dels boscos del Pirineu.

Aquesta iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i el projecte Odisseu, amb el suport de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la DG de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental amb col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Passeig de Joan Brudieu, 15
25700 La Seu d’Urgell
Telèfon: 973 35 31 12
www.ccau.cat

Comparteix aquest article