L’ALT PIRINEU S’AFEGEIX AL PROJECTE ÀREES 5G

L’Alt Pirineu s’afegeix al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus motors d’activitat econòmica a través de la 5G

El 24 de novembre, a Organyà (Alt Urgell), s’ha presentat una nova extensió del projecte Àrees 5G impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i emmarcat dins de l’Estratègia 5G de Catalunya

L’Àrea 5G Alt Pirineu compta amb el suport i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Lleida, l’IDAPA, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Ajuntament de Tremp i la Cambra de Comerç de Lleida.

La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia.

En definitiva, innovar des del territori per al territori. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes. Amb això s’aconseguirà dinamitzar l’economia local al mateix temps que es connecten els actors amb l’ecosistema i es promou la participació.

Per al vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, «la connectivitat és el nou dret social del segle XXI. Per consolidar aquest dret, i convertir Catalunya en una nació digital de ciutadans i ciutadanes apoderats, és imprescindible estendre la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i la tecnologia 5G a tots els punts del país. L’arribada de l’Àrea 5G a l’Alt Pirineu ha d’esdevenir un gran pas a favor del repoblament, ja que ajudarà a arrelar persones i activitats al territori i afavorirà un desenvolupament econòmic i social més homogeni i equilibrat».

Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci. A més, també són una eina per fomentar el repoblament d’aquestes zones, generant l’arrelament de talent digital per donar resposta a la transformació digital del territori.

Projecte Àrea 5G Alt Pirineu

L’Àrea 5G Alt Pirineu neix per millorar tant el benestar ciutadà com la competitivitat de les empreses a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Solsonès.

A través de la realització de sessions de disseminació, sessions de treball i projectes pilot, es donarà a conèixer a les empreses com la 5G pot ajudar a transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos. A més, disposar d’aquesta Àrea 5G facilita que el territori pugui ser un espai de proves per a futurs projectes d’innovació. De fet, es pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees.

Des de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), coordinador del projecte a l’Alt Pirineu, es destaca la importància d’aquest projecte tecnològic d’abast territorial, que permetrà a les comarques de l’Alt Pirineu disposar una connectivitat de 5G com la resta de Catalunya, tot i disposar de menys d’1% de la població i de quasi el 18% de territori respecte de Catalunya. Poder cooperar i transferir coneixement en àmbits claus pel Pirineu, han de permetre incidir positivament en la competitivitat de les empreses i sobretot, en la qualitat de vida de les persones.

L’Àrea 5G Alt Pirineu vol impulsar un seguit de sectors que són estratègics per al conjunt d’aquest territori com són l’agricultura, ramaderia i petits productors de muntanya, ja que als Pirineus hi tenen un pes important les petites explotacions agropecuàries i el bestiar s’escampa per territoris d’orografia complicada i baixa cobertura de telefonia mòbil i de dades que suposa un repte important quant a seguiment i gestió. En un context de canvi climàtic, també està emergint una agricultura de vinya, pomera i altres cultius de muntanya de gran valor afegit i l’èxit de l’economia vinculada a la producció agroalimentària de caire artesanal i d’alta qualitat dependrà de les possibilitats que el món digital els pugui oferir de promoció, comercialització i distribució directa entre productor i consumidor; viure a muntanya, ja que la densitat de població és molt baixa, el poblament es troba molt distribuït i la prestació dels serveis exigeix solucions innovadores, sovint no presencials, personalitzades i molt ajustades a la demanda; cultura, turisme i esports en el medi natural, fent ressò especial dels esports a la natura i del turisme actiu, que impliquen una dispersió de persones per un territori de comunicacions difícils; i l’àmbit de l’economia circular i la transició ecològica, ja que en aquest entorn les empreses han d’extremar la seva dimensió ambiental i es requereix un monitoratge permanent tant del medi com de la producció.

Entre altres aspectes, la creació de l’Àrea 5G facilitarà l’anàlisi dels reptes i necessitats d’aquests sectors i ajudarà a implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta.

Àmbits prioritaris de treball
• Agricultura, ramaderia i petits
productors de muntanya
• Viure a muntanya
• Cultura, turisme i esports
en el medi natural
• Economia circular i transició ecològica

En la fase inicial de l’Àrea es preveu disposar d’un espai de cobertura indoor 5G NSA a la seu del CETAP (Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu), a La Seu d’Urgell.

Un projecte col·laboratiu

Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres. Més informació a https://arees5g.cat/

L’Àrea 5G Alt Pirineu no seria possible sense la feina en conjunt de diferents institucions i actors del territori que aporten les seves capacitats i coneixements per maximitzar l’impacte de la tecnologia 5G al territori.

Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
Passatge de l’Alsina, 3
25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 55 52
www.idapa.cat
www.sompirineu.cat

Comparteix aquest article