TORNA A GAUDIR DE ES NIU A PALAFRUGELL

Un any més, torna la campanya ‘Es Niu’, organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell

Des del 8 d’octubre fins a l’1 de novembre, un total de cinc restaurants de Palafrugell ofereixen aquest plat emblemàtic de la cuina local.

Enguany els establiment participants són: Restaurant L’Arc, Restaurant La Xicra i el Restaurant Pa i Raïm,

de Palafrugell; el Restaurant El Balcó de Calella i el Restaurant Les Voltes by Es Portal de Calella; el Restaurant Hotel Casamar a Llafranc; i finalment el Restaurant Es Portió, de Tamariu.

Tothom que degusti el menú obtindrà un tiquet per visitar les exposicions de la Fundació Josep Pla i del Museu del Suro i per a la visita guiada al Dipòsit Modernista de Can Mario i al recinte industrial.

‘Es Niu: un exemple de la cuina dels tapers’, els dies 18 i 24 d’octubre i l’1 de novembre a les 11.30 hores (amb reserva prèvia).

I per cinquè any consecutiu, es manté l’aposta per fer que Es Niu arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que vulguin recuperar, o simplement provar, el sabor d’un dels nostres plats més tradicionals. Amb aquest objectiu, els restaurants que participen de la campanya enguany també ofereixen la possibilitat que la gent s’endugui a casa racions preparades d’aquest plat exquisit.

Un plat emblemàtic
El niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc que en els seus inicis no s’hi posava carn, es tractava d’un plat de quaresma. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint, els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes.

És un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca. La preparació d’aquest plat és molt llarga, dura unes cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els altres ingredients.

Per aquesta raó, molt sovint no es troba a la majoria de cartes dels restaurants i en tot cas cal encarregar-lo.

Un dels objectius d’aquestes jornades és d’una banda fer conèixer es Niu als que encara no l’han descobert i de l’altra, fer-lo més accessible als amants de la gastronomia tradicional.

Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell
C. Major, 1 – Can Rosés
17200 Palafrugell – Girona
Tel. 972 30 02 28
Fax 972 61 17 56
www.visitpalafrugell.cat
turisme@palafrugell.net

Comparteix aquest article