CAMINANT PER LA VIA ROMANA DE SANT PAU DE SEGÚRIES

Enguany se celebrarà el diumenge 31 d’octubre

Fa més de 25 anys que un grup d’excursionistes de Sant pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses, encapçalats per Josep Bosch i Josep Clota,

varen tenir la iniciativa d’organitzar una caminada per la via romana. La caminada però no tindria sentit si els participants no hi anessin vestits de romans per a l’ocasió, acompanyats per personatges com el Cèsar, les esquadres de romans de Camprodon i altres elements de l’època caracteritzen una festa prou arrelada.

Amb motiu del 25è aniversari, l’Ajuntament de Sant Pau de Segúries va col·locar una escultura a l’entrada del poble en forma de columna romana feta de ferro i il·luminada amb el nom del poble, l’autor de l’obra és l’artista ripollès Domènceh Batalla.

La via romana entre Sant Pau de Seguries i Sant Salvador de Bianya és part de la ruta de comunicació antiga entre el Ripollès i la Garrotxa. Els arqueòlegs creuen probable que aquesta calçada empedrada que uneix Sant Salvador de Bianya amb Sant Pau de Segúries sigui d’origen romà. Podria tractar-se d’un ramal secundari de la via Augusta, la qual començava al Vallespir i passant pel Coll d’Ares, anava a buscar la vall del Fluvià.

El recorregut complet poden ser unes 3 hores anar i tornar, però sempre podeu fer un trosset, gaudir de les vistes i tornar al punt de partida. Es tracta d’un traçat 100% recomanable, a partir de 4 anys.

Una oportuna acció de neteja i de consolidació ha permès que la Via Romana, testimoni excepcional d’un període històric de gran transcendència per al nostre país, hagi recuperat la seva importància monumental, mostrant una sèrie de murs, guarda-rodes i altres elements que posen de manifest l’extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.

LA VIA ROMANA

Les referències més velles d’investigacions fetes d’aquesta via daten del segle XVII. Segons aquestes, es tracta d’una via romana secundària important que cobreix el trajecte Uncària -Besalú – Vall de Bianya – Coll d’Ares. Es tractaria d’un brancal de la important Via Augusta. Hauria estat construïda en època de l’Imperi Romà, si bé investigacions recents indiquen que es va reformar vers l’any 1729 per garantir la circulació segura de les tropes.
La Via de Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d’un període històric de gran transcendència per al nostre país.

Els murs, guarda-rodes i tota la resta d’altres elements de la Via de Capsacosta posen de manifest l’extraordinari treball de construcció.

La Via de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s’enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d’Ares.

Telf 972 74 70 05
Fax 872 55 80 21
www.santpauseguries.cat
ajuntament@santpauseguries.cat

Comparteix aquest article