ORISTÀ

El poble d’Oristà, situat al sud del Lluçanès, està envoltat per un extens paisatge boscós, agrícola i ramader i configurat per reculats vestigis d’història.

El municipi d’Oristà està format pels pobles d’Oristà i la Torre d’Oristà essent el més extens de tot el Lluçanès i la comarca d’Osona ocupant 68,5 quilòmetres quadrats.

Oristà també amaga autèntiques joies arquitectòniques com la cripta romànica i carrerons que configuren un petit nucli d’origen medieval.

Si visiteu Oristà, no us podeu perdre fer una visita al jaciment romà de Puig Ciutat.

Cripta-tribuna i església de Sant Andreu
És una petita joia del romànic català. Està situada dins l’església de Sant Andreu d’Oristà, en un nivell inferior. L’actual edifici de l’església de Sant Andreu d’Oristà és d’estil barroc-neoclàssic.

Mirador i església de Sant Sebastià
Sobre un puig enlairat i a peus de l’ermita de Sant Sebastià, del segle XVIII, es domina la vista del bonic poble d’Oristà, el paisatge agroforestal del municipi així com el curs de la riera Gavarresa que baixa de l’interior del Lluçanès, antic pas natural d’accés al territori.

Puig Ciutat
Què hi feien els romans a Puig Ciutat? Vine i descobreix-ho!
Un jaciment d’època romana, destruït de manera violenta per les tropes de Juli Cèsar l’any 49 aC. Els seus habitants van haver d’abandonar-lo ràpidament, amb la qual cosa van deixar enrere molts objectes quotidians: vaixella domèstica (cràters, vasets), àmfores i recipients.

Rutes
Diferents itineraris i rutes us permetran descobrir el municipi, l’entorn, la natura, la història i el patrimoni a través de diferents modalitats: passejar, fer esport, senderisme o amb BTT.

Caminada d’Oristà a la Torre d’Oristà
Una caminada que connecta els dos nuclis de població del municipi, us permetrà endinsar-vos en la història i el passat del territori, envoltats d’un paisatge agrari i forestal i admirant antigues construccions fortificades d’origen medieval com el Castell de Tornamira.

Gastronomia i productes locals
Oristà es caracteritza per haver recuperat i conservat algunes de les varietats autòctones de cereal i hortalisses: el blat forment, el tomàquet verd o el cigró d’Oristà (produïts a Mas Terricabras) en són un exemple. Podreu degustar una gastronomia local tradicional, de la cuina del xup xup -de Cal Julià- o una cuina creativa i d’autor, que posa cura en els productes locals del Lluçanès, a Cal Trumfo. De les activitats anuals del municipi destaca la Fira d’Artesania d’Oristà, que se celebra just una setmana abans de la Festa Major, a finals d’octubre, i on es poden trobar productes de proximitat, artesania i demostracions d’Oficis artesanals.

Descans i confort
Oristà disposa d’una bona xarxa d’allotjaments rurals en masoveries, cases pairals o cases de poble. A Oristà es pot gaudir d’allotjaments rurals de diferents característiques com són Pla de Moixons, El Solà, Cal Curet Vell, Masia Vilasendra i Sansalvador i a la Torre d’Oristà: La Pallissa de la Caseta, La Caseta del Coll de l’Arç, Cal Borrasca i Planoguera. Desconnectar, gaudir de la tranquil·litat i el confort de sentir-se com a casa, en pobles rurals, on es viu amb rellotges pausats i sense presses i envoltats per un paisatge natural i serè.

Ajuntament d’Oristà
Plaça Major, 1
08518 Oristà
Tel. 938 128 006
www.orista.cat

Comparteix aquest article