L’ENERGIA DELS PIRINEUS A L’ABAST DE TOTHOM

L’aventura comença pujant amb telefèric fins al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici,

a través de la seva entrada per la Vall Fosca. I una vegada arribats a dalt, comença l’espectacle de sensacions i emocions

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, únic a Catalunya i des del 2018 destinació Starlight per la UNESCO per la qualitat del cel nocturn,

compta amb una entrada també única pel Pallars Jussà. Des de la Vall Fosca s’accedeix amb telefèric a més de 2000 m, sense cap esforç durant els mesos de juliol, agost i setembre.

I des d’aquest any es poden comprar els bitllets en línia al web www.vallfosca.net

.
Una vegada a dalt, tenim moltes opcions: des de quedar-nos per l’entorn d’Estany Gento passejant i anar a prendre alguna cosa a la terrassa-mirador del bar fins a enfilar qualsevol de les rutes que ens porten a descobrir alguns dels prop de 30 estanys que formen aquesta zona.

Els camins de la zona ens transporten a una altra època, a principis del segle xx, quan es van fer els treballs de connexió d’una part dels estanys per construir la primera central hidroelèctrica que utilitzava la força de l’aigua per generar electricitat. Observem les preses perfectament construïdes amb la pedra més predominant a la zona, el granit; antics edificis; vies de tren, o el refugi de Colomina, on vivia Keller, l’enginyer suís que dirigia les obres de connexió dels estanys.

Una visita obligada al Museu Hidroelèctric de Capdella ens ajudarà a conèixer millor aquesta part de la història de la Vall,

i on podrem veure la primera central que encara avui està en funcionament, les canonades, l’antiga via del funicular, etc.
A més, aquest any també hi podem visitar l’exposició ‘Els pescadors de muntanya’, la primera mostra sobre la pesca a l’Alt Pirineu i l’Aran, que es podrà visitar fins al 31 d’agost.

El paisatge de la capçalera de la Vall també ens recorda que fa uns cinquanta mil anys aquesta zona havia estat una glacera, i per això avui tenim aquest paisatge dels estanys tan espectacular i per això també avui som part del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec. I si no fem soroll i observem l’entorn, podem descobrir algun isard que domina les parts més altes de les muntanyes, i que ràpidament s’escapoleix davant de qualsevol presència forastera.

Ajuntament de la Torre de Capdella
Plaça de l’Ajuntament, 1
25515 La Torre de Capdella
973 663 001
973 663 092
www.vallfosca.net
www.torredecapdella.org

Comparteix aquest article