ELS RAIERS DE COLL DE NARGÓ TORNEN A SEGRE

El 14 d’agost a migdia els raiers de Coll de Nargó (l’Alt Urgell) tornaran a baixar pel riu Segre.

L’acte vol ser un homenatge a aquells homes de la vila que, fins a les primeries dels anys trenta del segle passat, traslladaven la fusta riu avall fins a Balaguer, Lleida o Tortosa.

L’embarcació era la mateixa mercaderia. I els raiers, els navegants d’aigües dolces

que desafiaven el seguit d’obstacles que es trobaven al llarg del camí fluvial: corrents de fons, remolins, rocs… Una feina de risc que només podia exercir gent bregada en l’ofici…

La festa anual dels raiers de Coll de Nargó anirà precedida d’una setmana sencera dedicada a la construcció dels dos rais que baixaran pel Segre en el tram de riu que transcorre paral·lel als Clops de Fígols..

Durant tots aquells dies, la plaça de l’Ajuntament serà un tràfec continu de voluntaris remenant bigues i lligant-les amb redortes de bedoll, com havien fet els seus avantpassats, per tal que els rais resisteixin els embats de la navegació. Després encara caldrà muntar les remeres, els suports que permetran la maniobrabilitat dels dos rems, el davanter i el cuer. I finalment, col·locaran l’estatge per poder penjar-hi el fato amb les coses personals dels raiers.

Coll de Nargó viu la Baixada dels Raiers com una gran festa de poble en què tothom col·labora en la mesura que li és possible. És una celebració que permet realçar un patrimoni cultural immaterial que els nargonins no es volen deixar perdre per res del món. Se senten hereus -i, per tant, dipositaris- del legat rebut de les generacions que els han precedit, gent que va fer del seu ofici una manera de viure i d’entendre el món. La memòria dels raiers és motiu de sa orgull per part de la població de Nargó i solidifica el sentit de pertinença al lloc, de tal manera la identificació de la vila amb el seu passat raier és total. N’és prova el fet que cada any participen en la baixada veïns i veïnes que són nets, besnets i rebesnets de raiers, tots abillats amb la roba típica de l’època i de l’ofici.

Des de l’any 1998, Coll de Nargó disposa d’un espai fix i permanent de divulgació de l’ofici més característic de la vila. Es tracta del Museu dels Raiers, ubicat a l’antiga església del Roser, en ple centre històric. A través d’objectes i d’imatges, s’ofereix als visitants un recorregut pel món del rai, des de la feina dels picadors al bosc fins al retorn dels raiers al poble, sempre a peu, “espardenyejant”, com deien ells mateixos.

Els rais van deixar de baixar pel Segre quan les carreteres i els camions van esdevenir una competència invencible.

Aleshores deixava de tenir sentit la continuïtat d’un mitjà de transport que havia estat present en el paisatge del Pirineu al llarg de diversos segles. La construcció dels primers embassaments hi va acabar de donar el toc de gràcia. Al mateix temps, s’iniciava un llarg període de silenci, els raiers es feien invisibles i el país semblava haver-los oblidat. Fins que a principis dels anys vuitanta del segle passat es començava a reivindicar l’antic ofici de raier com a part de la història i l’etnografia de muntanya. La Pobla de Segur iniciava les baixades de rais festives i, immediatament després, ho feia també Coll de Nargó. Es tractava dels dos nuclis més importants de raiers a Catalunya, un a la conca de la Noguera Pallaresa i l’altre a la conca del Segre. La iniciativa s’estendria de seguida a altres valls de la serralada, tant al Pirineu aragonès com al navarrès. El projecte va anar creixent fins a la constitució de l’Associació Internacional de Raiers, formada per entitats similars de diferents països. El darrer gran pas ha estat la presentació de la candidatura a la declaració de la cultura raiera com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO.

La Baixada dels Raiers de Coll de Nargó és una festa oberta a tothom. Els seus organitzadors ofereixen als visitants la possibilitat de conèixer de prop l’ofici d’uns homes intrèpids que van marcar una època i que van contribuir a cisellar el Nargó d’avui. De raiers ja no en queden, però el seu testimoni persisteix ben viu en la gent que, cada estiu, en reconstrueix la història.

Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Passeig de Joan Brudieu, 15
25700 La Seu d’Urgell
Telèfon: 973 35 31 12
www.ccau.cat

Comparteix aquest article