FESTIVALS DE SENDERISME DELS PIRINEUS

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats de maig a octubre,

habitualment els caps de setmana, dels quals 4 s’ofereixen per primer cop. A més, s’estendran, també primera vegada, a les 11 comarques que integren la Marca Turística Pirineus.

Una altra de les novetats d’enguany serà la possibilitat que les persones que participin en algun dels festivals i publiquin fotos a les xarxes socials amb l’etiqueta #FSP2021 puguin participar en un concurs.

El premi serà un cap de setmana per a dues persones amb allotjament i activitat de senderisme inclosos.

Què és un festival de senderisme?

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a peu per a tota classe de públics i a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

Aquests esdeveniments ajuden a promocionar un territori des de múltiples punts de vista i tenen les rutes guiades a peu com a fil conductor. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Les Illes Canàries també acumulen ja diverses edicions de festivals similars.

Qui promou els FSP? Breu resum històric
L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina i fa promoció conjunta dels festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els organitzadors particulars de cadascun dels festi

L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.
La 1a edició dels FSP (any 2016) va aplegar 4 festivals, la 2a edició van ser 6 festivals, la 3a edició es va passar a 8 festivals, la 4a edició a 11 festivals, la 5a edició a 11, si bé 3 festivals es van cancel·lar a conseqüència de la crisi sanitària i enguany seran 13.

Amb l’augment del nombre de festivals, també creix l’afluència de públic. Així, l’any 2016 van participar 600 persones, el 2017 es va arribar als 800 visitants, el 2018 es van assolir els 1.365 visitants, l’any 2019 van ser 2.317 visitants i l’any passat van ser 1.130 visitants.

Els trets característics a destacar dels FSP
El senderisme com a eix central

L’objectiu comú és promoure el senderisme com una activitat d’oci saludable que permet descobrir el fascinant paisatge pirinenc, un valuós patrimoni natural i cultural, i un territori viu i autèntic, ric amb tradicions.

Amb guies intèrprets locals
Guies locals, que coneixen molt bé el patrimoni pirinenc, acompanyaran els senderistes durant les rutes a peu. Els visitants viuran així una experiència més enriquidora i descobriran la cara més autèntica dels Pirineus.
Tots els públics hi són benvinguts
Els festivals ofereixen activitats per a famílies i gent gran (per camins senzills i paisatges bucòlics) i propostes més exigents físicament (per paisatges d’alta muntanya). També hi ha alguna ruta per a persones amb mobilitat reduïda.

Els productes locals, un gran valor afegit
A més de les rutes, s’organitzen àpats i tastets basats en productes locals. Degustacions delicioses que permeten conèixer i gaudir de formatges, embotits, carns, dolços, mels, cerveses, vins i molts altres productes de la gastronomia pirinenca.

Activitats i rutes culturals
Als festivals no només s’hi camina. En paral·lel, s’ofereixen activitats per descobrir l’enorme riquesa cultural dels Pirineus. Visites a museus, concerts, espectacles de dansa, presentacions de llibres, exposicions, tallers, jornades tècniques… són algunes de les propostes culturals.

FESTIVALS DE SENDERISME

Festival Camina el Berguedà
14-16 de maig

Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà
21 – 23 de maig

Garrotxa Volcanic Walking
28 – 30 de maig

Cerdanya Happy Walking
10 – 13 de juny

Festival Camina Pirineus Alt Urgell
23 – 27 de juny

Val d’Aran Walking Festival
28 juny – 4 de juliol

Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus
15 – 18 de juliol

Summit Val d’Aran Festival
23 – 29 d’agost

Senderi-Festival Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu
3 – 5 de setembre

Festival de Senderisme del Solsonès
18 – 19 de setembre

Alt Empordà Sea Walking
24 – 26 de setembre

Ripollès Discovery Walking
1 – 3 d’octubre

Vall de Boí Trek Festival
9 – 12 d’octubre

Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
Passatge de l’Alsina, 3
25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 55 52
www.idapa.cat
www.sompirineu.cat

Comparteix aquest article