A CEL OBERT, DE BAT A BAT. PIRINEU OUTDOOR

Si una cosa caracteritza l’Alt Urgell és la seva diversitat física.

Podríem dir que és una comarca que aglutina tots els matisos del Pirineu i el Prepirineu, des dels cims que s’aixequen per damunt dels 2.700 metres fins als relleus suaus que, al sud, conflueixen amb la plana de Ponent.

Enmig, tot un seguit de valls amb personalitat pròpia que s’obren a banda i banda de la gran columna vertebral de la comarca que és el riu Segre.

En definitiva, una àmplia gamma de contrastos que fa d’aquest territori un autèntic paradís per a exploradors de sensacions i descobridors de l’inesperat. Recórrer l’Alt Urgell és endinsar-se en un entorn que canvia constantment i que mai no deixa de sorprendre’ns.

És una comarca feta de petits microcosmos, indrets íntims entre panoràmiques immenses. Boscos vells de pi negre i ufanoses vegetacions de ribera;

grans parets de roca per escalar i camins planers que conviden al passeig; rius nets on tirar la canya i aigües braves per baixar-hi en canoa; excel·lents tèrmiques per xalar amb parapent i pistes nevades per lliscar-hi amb esquís de fons; gorgs profunds on practicar barranquisme i rutes per a tots els nivells de BTT. Cadascú es pot fer el seu Alt Urgell a mida.

L’Alt Urgell ofereix un paisatge modelat per l’activitat humana al llarg dels segles. Així, els centenars de quilòmetres de camins històrics que travessen la comarca els van anar obrint generacions i generacions de gent de muntanya per comunicar els pobles entre ells i amb les bordes, els molins, els conreus… o per fer-hi passar el bestiar transhumant: les immenses carrerades, veritables obres d’enginyeria popular que en bona part han resistit el pas del temps fins als nostres dies. Tot plegat, un patrimoni del qual en podem continuar fent ús per recórrer l’Alt Urgell i conèixer-lo fins al més petit detall.

I aquells vells i ara renovats camins ens conduiran per la comarca entre prats de pastura, camps de trumfos, dòlmens, cabanes de pastor, feixes de paret de pedra seca, ermites, esglésies, vestigis de castells…

i els pobles, és clar, cent vint-i-dos nuclis habitats i una vintena llarga de despoblats que configuren un esplèndid mosaic de vida. I vet aquí com la natura i l’obra de la mà de l’home conflueixen en un tot harmònic.

Certament, 1.447 km2 d’Alt Urgell la segona comarca més extensa de Catalunya donen per a molt. Tant com per passar-hi setmanes sense acabar-vos-el: sempre us quedaran camins per seguir i indrets per contemplar.

Caldrà tornar-hi.
Serà al mateix lloc, esperant-vos!

Pirineu Outdoor
www.pirineuoutdoor.com
#pirineuoutdoor
@pirineuoutdoor

Comparteix aquest article