ELS VEÏNATS DE CAMPRODON

Els veïnats de Camprodon, un itinerari entre cultura, paisatge i gastronomia

Entorn de la bonica vila de Camprodon, i dins el seu terme municipal, s’hi localitzen diferents nuclis i veïnats que obren les portes a la natura per gaudir del paisatge, la cultura i la gastronomia.

Beget

El nucli de Beget es troba ubicat en un entorn paisatgístic protegit i està format per tres sectors o barris, separats per dues rieres i connectats per dos ponts. L’edifici més destacat és l’església de Sant Cristòfol, al voltant de la qual es formà el sector més antic. La Magestat de Beget es troba en aqusta església, una icona de l’art essent una talla policromada, icona de l’art romànic.
Les cases de Beget estan, en general, assentades sobre la roca, amb parets de maçoneria de pedra i morter de calç i fang als edificis més antics.
Beget ha aportat a la música tradicional catalana les seves populars corrandes, formes de cant improvisat recuperades pel músic Jaume Arnella. També va nàixer al poble el músic Pere Sala i Solé, més conegut com a Peret Blanc de Beget, instrumentista de violí i enllaç entre la cadena tradicional i les noves generacions.

Rocabruna

És una entitat de població del municipi, al qual pertany des del 1967. En els darrers censos de població tenia 70 habitants. Cal destacar l’existència de les restes del Castell de Rocabruna. El castell domina un turó envoltat de cingles, el Tossal del Castell, i la seva altitud (995 m) ofereix al visitant unes vistes molt interessants sobre el Pirineu i l’Alta Garrotxa. Els seus orígens es remunten al segle X (hi ha documentació del 1070), i actualment està abandonat. Sembla que el nom del castell prové del color del sòl i de les pedres de l’entorn (i de les que formen part dels murs), que és molt ennegrit o bru. En destaca també l’església romànica de Sant Feliu de Rocabruna del segle XI.

Vall de Bolòs

És un veïnat adscrit al municipi de Camprodon, des de 1965 tot i que, geogràficament, és part de l’Alta Garrotxa. Abans del 1965 formava part del terme municipal de Freixenet de Camprodon. Al cens de l’any 2009 tenia 20 habitants. En destaca l’església romànica de Santa Maria de Bolòs, consagrada l’any 1050 i catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. Bolòs és en una fondalada encaixada entre la Serra del Nevà al nord, el Puig Dot a l’oest, el Puig Ou al sud i la plana de Salarça a l’est.


Santuari de la Verge del Remei

La vall de Salarça

Està situada al terme municipal de Camprodon, sota els vessants septentrionals del Talló i el puig d’Ou, i forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa. És una vall eminentment forestal, coberta per boscos caducifolis d’influència eurosiberiana poblats principalment per faigs i roures. La zona que descobrirem engloba el naixement de la riera de Beget, que neix prop de Rocabruna, on recull les aigües de la carena que uneix el Montfalgars i el coll de Malrem, i la riera de Salarça, que recull les aigües dels obacs del Talló i el puig Ou.

Freixenet

Un veïnat molt emblemàtic de la vila de Camprodon, situada en un entorn natural de gran bellesa. Anteriorment va ser un municipi independent que envoltava pràcticament tota la vila de Camprodon, fins que l’any 1965 va ser annexionat per aquesta vila que, en aquell moment, era un dels municipis més reduïts de Catalunya amb tan sols 0,7 km. El terme municipal va rebre el seu nom d’un antic predi o domini del monestir de Sant Pere de Camprodon, l’any 904. L’antic terme municipal estava format per les parròquies de Creixenturri, Cavallera i Bolòs, que actualment formen part, com a entitats de població, del municipi de Camprodon

Font Rubí

Aquest veïnat és l’exponent del creixement en zones residencials de Camprodon, amb uns equipaments de lleure, esportius i rutes per fer a peu, molt a prop de la vila de Camprodon. Actualment també s’hi troben ofertes d’hotels i gastronomia d’alt nivell que suposen un gran atractiu pels visitants del municipi.

La Colònia Estabanell

La Colònia Estabanell és una entitat de població i antiga colònia tèxtil de Camprodon. És anomenada també Colònia Matabosch o can Matabosc. Compta amb una església, dedicada a sant Antoni de Pàdua, i en la qual es realitzen esporàdicament actes religiosos, té com a elements destacables, un petit campanar amb campana i un rosetó i, a la part posterior, tres finestrals d’arc apuntat.

Oficina de turisme de la Vall de Camprodon
C. St. Roc, 22
17867 Camprodon
Tel. 972 74 00 10

turisme@camprodon.cat
www.valldecamprodon.org

Comparteix aquest article