CALDES TURISME_ESCALDES UN PROJECTE 100% ESCALDES-ENGORDANY

El projecte es proposa canviar l’ambient i donar un nou impuls al centre històric d’Escaldes-Engordany, a partir de tres variables: l’aigua, la cultura i el comerç de proximitat.

Amb un abordatge integral i multidisciplinari promou el gaudi de l’aigua, calenta i freda, la creació de lligams afectius i vivencials dels ciutadans amb el seu entorn urbà i natural quotidià i la dinamització del teixit empresarial de proximitat.

El projecte necessita, doncs, un treball conjunt dels urbanistes, arquitectes, artistes, enginyers, historiadors, escriptors, agricultors, xefs, botiguers per inventar ambients estimulants i així transformar llocs anònims en espais que respirin vida, creativitat i activitat econòmica.

Es plategen tres passejos que surten de la plaça Santa Anna -el passeig del Barri, el passeig d’Engordany i el passeig del riu- i que se situen en ple centre històric d’Escaldes-Engordany. Són espais per caminar i descansar, on gaudir de l’ombra, del sol, del riu i de les seves sonoritats, de la vista d’obres artístiques, de l’escolta de relats històrics, de menjar de carrer i de productes i serveis de proximitat.

El centre històric funciona com un lloc de transició entre dos pols d’atracció, Caldea i la Vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada per la UNESCO ‘Patrimoni Mundial de la Humanitat’ el 2004.

És un espai geogràfic travessat per una falla d’una profunditat excepcional que explica la presència de les úniques surgències d’aigua termal del país. Lloc d’origen del nom de la parròquia ‘Escaldes-Engordany’ i del centre termolúdic ‘Caldea’, paraula derivada del llatí ‘Caldes’, que significa ‘aigua calenta’, és una zona marcada per la Història d’Andorra, amb la presència de dues obres d’enginyeria civil emblemàtiques: el Pont de la Tosca de 1820 i el Pont d’Engordany del 1785 que uneixen Escaldes i Engordany, l’obac i el solà, i per on passa el camí ral, la principal via de comunicació del país amb l’exterior durant molts segles.

Projecte CALDES
Una immersió en…

L’aigua
El projecte vol fer visible l’aigua calenta en el territori. Promou crear amb arquitectes, enginyers i artistes nous espais d’aigua pensats des d’una perspectiva artística i lúdica. Es planteja generar sensacions diverses a partir d’un aprofitament de la sonoritat de l’aigua, de la seva visualitat (l’efecte mirall, el joc amb la llum), del seu moviment i de la seva quietud (aigua amunt, aigua avall, tolls, superfície transparent, torrents, sortidors), dels seus estats (vapor, gotes, gel), dels seus perfums i del seu contacte amb el cos. També es posa en valor la presència del riu i del seu pas per l’espai urbà.

La Història i les Arts
El projecte impulsa un programa educatiu i turístic inspirat d’un projecte francès anomenat ‘Ça s’est passé ici’ (‘Ha passat aquí’). Es proposa una sèrie sonora immersiva que narra, gràcies a documents d’arxiu i a representacions teatrals, la història de la gent d’Escaldes-Engordany. Aquesta història localitzada en l’espai on realment van tenir lloc els fets contats, oferirà nous angles per a comprendre el viscut de la gent de la parròquia en diferents èpoques.
De la mateixa manera que transmet la Història del territori, el projecte dona un espai privilegiat a l’art contemporani d’Andorra convidant els artistes del país a deixar la seva petjada, és a dir, a inscriure en els escenaris històrics i culturals de la parròquia – ponts antics, places, carrers, safarejos, passejos del riu…- les seves obres de manera permanent i temporal.

Els mercats i comerços de proximitat
Aquests espais proposen una oferta representativa dels productes propis del territori. El projecte ofereix llocs de menjar de carrer (cultura ‘foodtruckera’) amb la col·laboració dels xefs de la parròquia i dels comerços, bars i restaurants locals, fruita i verdura de temporada, productes fets a Andorra, intervencions artístiques. Es tracta de fer sorgir nous espais de trobada i d’experimentació per als petits empresaris, els agricultors, els artistes i els artesans que volen millorar el tarannà del comerç, de l’alimentació i de la vida cultural de la parròquia i del país.

Ens trobem en un moment clau per a rebre idees en el marc del Concurs ‘Caldes’, obert fins el 18 de gener de 2021. Es tracta de repensar el centre històric de la parròquia perquè la població gaudeixi de la seva aigua termal, de la seva cultura i de comerços propers i de proximitat.

Comú d’Escaldes – Engordany
Parc de la Mola, 6
AD700 Escaldes – Engordany
+376 890 890
comu@e-e.ad
www.e-e.ad

Comparteix aquest article