L’ALT URGELL RESPIRA CULTURA

L’expressió cultural es manifesta a través de múltiples canals. Un dels més visibles és damunt dels escenaris i als carrers i les places de pobles, viles i ciutats.

La música en viu, el teatre, la dansa, el circ… posen de relleu l’empenta cultural d’una comunitat. L’Alt Urgell compta amb més de quaranta intèrprets i grups que ofereixen actuacions en públic.

El Consell Comarcal n’ha elaborat un catàleg, amb una fitxa per a cadascuna de les propostes en què hi figura un text de presentació, el tipus d’actuació, el catxet i les dades de contacte, juntament amb enllaços als seus webs i xarxes socials.

El catàleg ha estat tramès als ajuntaments de la comarca per tal que disposin d’una bona base de dades a l’hora de programar els seus actes culturals i festius.

A l’Alt Urgell té un pes específic molt destacable la música popular i tradicional, de tal manera que gairebé la meitat de les propostes del catàleg s’emmarquen en aquest estil. Això s’explica en gran part per la tasca que porta a terme, des de fa més de deu anys, l’Escola Folk del Pirineu, amb seu a Arsèguel i que desplega cursos de formació arreu del territori. I, si anem més enrere, tampoc no és aliena a aquest fenomen la mítica Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, amb origen també a Arsèguel.

La comarca té, per tant, un gran planter de músics folk, agrupats en formacions com ara Diàdona, Astorets del Pirineu, Corda a la Manxa, Duet Daura, Duet la Tupina, El Pont d’Arcalís, Extremòfils, La Fenella, La Sonsoni, La Viu-Viu, Orquestrina Trama o Trio Tico.

Paral·lelament, s’han posat en marxa projectes musicals d’arrel popular i tradicional però amb una interpretació contemporània, com és l’exemple d’Arnau Obiols i el seu concert Tost. Altres iniciatives van cap a fusions amb altres gèneres, com el jazz, amb el duet Dijazzònic o l’Impro Folk Quintet, o la bossa nova i el flamenc, en el cas d’Odara Trio. Per la seva part, Clàudia Colom ofereix una visió personal de la música tradicional a través de cançons de composició pròpia.

Altres propostes són el pop d’Estació 67, la fusió de jazz i tango de Guitarbellows, el pop folk íntim d’Heura Gaya o la cançó d’autor de Quim Sabaté. Pel que fa a la música clàssica, l’Alt Urgell compta amb el Cor de Cambra Caterva, la Coral Signum i l’Orquestra de Cambra Cadí. Finalment, els grups Bugatti i Laser i els solistes Jordi Rojals i Miquel Comella ofereixen música de ball.

Més enllà de la música, també formen part del catàleg les històries de petit format de Produccions Odradek, el grup de teatre Pirineus Creatius, l’artista de circ Yldor Llach, el mag Ivan, la Colla Gegantera i Grallera de la Seu d’Urgell, els Bastoners i Grups de Danses de Peramola, el grup de percussió Batokatú d’Oliana i el Grup de Diables de l’Alt Urgell.

Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Passeig de Joan Brudieu, 15
25700 La Seu d’Urgell
Telèfon: 973 35 31 12
www.ccau.cat

Comparteix aquest article