PALLARS SOBIRÀ, LES VALLS DE L’ALT PIRINEU

Vine a viure una experiència autèntica i sense tensions per aquestes valls de l’Alt Pirineu que són terra d’acollida i la comarca amb més zones protegides de Catalunya!

Envoltats d’altes muntanyes, estanys glacials, una natura exuberant, fauna salvatge, pobles aturats en el temps… L’autenticitat i la tranquil·litat són la carta de presentació del Pallars Sobirà, una de les comarques més grans de Catalunya però també una de les menys poblades.

L’escassa població de la comarca ha possibilitat que la natura s’hi hagi conservat gairebé intacta

i per aquest motiu la majoria del territori està protegit: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Reserva Natural de Boumort, la Reserva Natural Parcial de la Noguera Pallaresa-Collegats i molts altres espais de gran valor que fan del Pallars Sobirà un paradís natural.

El Pallars Sobirà és la suma de les valls de l’alt Pirineu: la vall d’Àneu, la vall de Cardós, la vall Ferrera, la vall d’Àssua, la vall de Siarb entre altres. Cada vall té el seu propi caràcter, però la Noguera Pallaresa, el riu que travessa la comarca de nord a sud, les uneix a través de les seves aigües braves que llisquen riu avall fins arribar a les altes parets rocoses del congost de Collegats, límit sud de la comarca.
T’hi esperem!

Aquest estiu continua el servei del Bus del Parc, una molt bona proposta de mobilitat sostenible,

que uneix els diferents indrets del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fins al 30 de setembre. Des de mitjans de setembre, i fins a mitjans d’octubre, els punts d’observació amb informadors de l’espectacle natural de la brama del cérvol tornaran a estar en servei per a guiar-nos i poder gaudir d’un espectacle en viu que no ens deixarà indiferent.

Ampliació del recorregut del servei del Bus del Parc

El servei del Bus del Parc ha ampliat el recorregut fins a la Pobla de Segur; també s’ha posat en marxa un nou servei de transport per carretera que enllaçarà el tren de la Pobla amb el telefèric de la Vall Fosca.

Aquestes millores formen part del projecte Interreg Europe Last Mile, que promou la implementació de sistemes de transport sostenibles per accedir a àrees rurals d’interès turístic i que està format pel Departament de Territori i Sostenibilitat i sis socis més d’altres regions d’Europa. El Bus del Parc cobria, fins a l’any 2018, la corona nord d’Espot, a Vielha i al Pla de l’Ermita, fent aturades pels diferents pobles.

A partir d’ara, i durant el període estival, estarà en funcionament aquest servei de bus que arriba al telefèric de la Vall Fosca. Els horaris s’han coordinat amb les arribades i sortides del tren. Hi haurà dos viatges, un que sortirà al matí per agafar el telefèric de les 11 hores, i un segon, a la tarda, per recollir els viatgers del matí o altres que vinguin de fer una travessa des d’un altre punt del Parc.

Des de dilluns 22 de juny i fins al 30 de setembre està en marxa el bus que uneix el Pla de l’Ermita – Taüll – Vielha – Esterri d’Àneu – Espot i Espot – Sort – La Pobla de Segur.

I el recorregut La Pobla de Segur – Senterada – Torre de Capdella – Pantà Telefèric, ha començat a funcionar l’1 de juliol.

Totes dues línies estaran actives fins al 30 de setembre.

Tres anys amb punts d’observació amb informadors de la brama del cérvol a la Reserva de Caça de l’Alt Pallars i al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Tot un espectacle a l’aire lliure que es podrà sentir a partir de mitjan de setembre fins a mitjan d’octubre.

Al Pallars Sobirà hi ha dues grans zones on es pot gaudir d’aquesta activitat. Per una banda, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i Reserva de Caça de l’Alt Pallars, situada dins del Parc Natural, i per altra banda a la Reserva de Caça de Boumort.

A la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i al Parc Natural de l’Alt Pirineu es posen en marxa els punts d’observació els caps de setmana en època de brama (dissabtes a trenc d’alba fins a les 11h, i de les 16h a la foscor, i diumenge a trenc d’alba fins a les 11h). Aquests punts d’observació són de fàcil accés, situats un a la Bonaigua i l’altre a Alós d’Isil (Alt Àneu) amb personal tècnic equipat i amb material òptic per atendre els visitants i explicar aquest fenomen facilitant-ne l’observació i l’escolta. També hi ha un punt d’observació recomanat que es troba a l’entrada del poble de Gavàs, sense personal tècnic ni material òptic. I per acabar, us podeu deixar acompanyar per un guia acreditat del Parc Natural de l’Alt Pirineu que us acompanyarà de forma exclusiva i en grups reduïts, per viure l’experiència amb intensitat i seguretat.

L’accés a la Reserva de Boumort és des del poble de Gerri de la Sal. Tot i que la millor recomanació és accedir-hi amb guia autoritzat, també es pot visitar per lliure amb vehicle 4×4. La reserva disposa de 4 rutes recomanades amb els seus punts d’interès de les quals destaquem l’entrada des de Gerri de la Sal, pont de Baén, refugi de Cuberes (punt d’informació) cap a Taús.

Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà
Camí Cabanera, s/n
25560 Sort
Tel: 973 621 002
turisme.pallarssobira.cat

Comparteix aquest article