IDAPA I L’ASSOCIACIÓ LLIBRE DEL PIRINEU COL·LABOREN EN LA PROMOCIÓ DEL PATRIMONI LITERARI

L’Associació Llibre del Pirineu i l’IDAPA estan col·laborant en diverses iniciatives per tal de donar més visibilitat a la creació literària i a la producció editorial del territori.

Totes dues entitats coincideixen a definir el patrimoni literari com un dels principals actius del Pirineu i és per això que han decidit sumar esforços en la seva divulgació.

L’Associació Llibre del Pirineu és una entitat sense finalitat de lucre oberta a totes les persones que integren el procés de creació del llibre:

escriptors, editors, llibreters, il·lustradors, impressors, bibliotecaris, arxivers i, naturalment, lectors. Va ser creada l’any 2010 a Organyà en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu i des d’aleshores no ha parat de créixer, tant en nombre d’associats com d’activitats i accions de promoció dels llibres que s’escriuen i s’editen al territori. Una de les iniciatives que porta a terme en col·laboració amb l’IDAPA és l’edició d’un catàleg anual de novetats literàries. Se’n fa un tiratge de 1.000 exemplars, que es distribueixen a través de les llibreries del Pirineu. Per altra part, cada dos mesos edita el butlletí electrònic L’Antígraf, en el qual es fa un repàs de l’actualitat del món del llibre a les comarques de muntanya. A més a més, té actiu un bloc a internet i participa a les xarxes socials.

Enguany, l’Associació i l’IDAPA han decidit fer uns quants passos més amb l’objectiu de contribuir a reactivar el sector del llibre al Pirineu i ajudar-lo a superar la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19.

D’una banda, s’ha posat en marxa la campanya “Llegir Pirineu és viure’l”, la part més visible de la qual són diverses insercions publicitàries a mitjans de comunicació del territori. Els anuncis contenen cites d’alguns dels més destacats autors pirinencs, entre els quals Maria Barbal, Núria Garcia Quera, Joan Obiols, Manel Figuera, Pep Coll, Josep Espunyes, Raquel Picolo i Montse Subirana. Amb aquesta iniciativa es vol posicionar el llibre del Pirineu com a part fonamental de la literatura en llengua catalana i occitana.

Una altra de les accions conjuntes ha consistit en la fabricació d’expositors per a llibres del Pirineu, que ja s’han començat a distribuir pels punts de venda del territori i que, posteriorment, s’estendrà també a les biblioteques pirinenques. D’aquesta manera es pretén dotar el llibres pirinencs d’un segell identificatiu i d’una presència més destacada de cara al públic. A més, des de fa pocs dies, Llibre del Pirineu disposa d’una carpa plegable de 3×3 metres, amb els colors i el logotip de l’entitat. Aquest petit equipament serà de molta utilitat per a la presència de l’associació en fires del sector i també per a l’organització d’actes literaris a l’aire lliure (presentacions, taules rodones, conta-contes…).

Des de fa anys, la creació literària al Pirineu ha vingut experimentant un creixement sostingut, gràcies tant als autors de llarga trajectòria, que continuen fidels amb els seus lectors, com als nous talents que es van incorporant. Al mateix temps, es va consolidant una petita indústria editorial, encara incipient però amb bones expectatives de futur. El fet que cada any es publiquin al voltant d’una seixantena de títols de temàtica pirinenca posa de manifest la bona salut de què gaudeix la literatura de muntanya. Aquests llibres abasten tots els gèneres, de l’assaig a la narrativa i de la poesia a la natura i l’excursionisme, amb un pes cada vegada més important de la literatura infantil. El Pirineu té moltes coses a explicar a través dels llibres i cada vegada són més els lectors interessats a conèixer-les.

Comparteix aquest article