FEDACULTURA. ACTIVITATS PLENES D’ENCANT I D’HISTÒRIA

MW MUSEU DE L’ELECTRICITAT

La finalitat del MW Museu de l’electricitat és apropar a tots els seus visitants la història de l’electricitat d’Andorra. Està situat a la planta baixa de l’edifici de la central hidroelèctrica de FEDA.

Aquesta central es va posar en funcionament l’any 1934

i avui dia és la principal font de producció d’energia elèctrica d’Andorra. L’edifi ci de la central és un bé considerat patrimoni d’interès cultural d’Andorra per la seva arquitectura de granit i per representar la modernització del país. El museu es troba en un edifici vital on està ubicat el centre de control i explotació, punt neuràlgic de l’energia elèctrica del país, i on el visitant podrà veure en funcionament les turbines que generen electricitat.

Actualment, l’espai es divideix en dues parts, una amb una exposició permanent

i l’altra amb mostres temporals dedicades a diferents temes. La part permanent del Museu MW ofereix el vessant més didàctic i històric de l’electricitat, amb una mostra d’objectes relacionats amb la seva evolució, i una part en què s’explica què és, d’on ve i com es genera. També hi ha una secció cronològica amb la història de l’electricitat a Andorra des de l’any 1909.

Aquesta part es completa amb una sala d’experiments didàctics que permet una interactivitat al visitant, que pot realitzar diferents experiments, i la sala de màquines, una impressionant estança que allotja els tres generadors de la central hidroelèctrica que es pot apreciar des de la sal d’experiments.

L’aforament al MW Museu de l’electricitat és limitat i és obligatori l’ús de la mascareta.

CAMÍ HIDROELÈCTRIC D’ENGOLASTERS

L’activitat del Camí Hidroelèctric d’Engolasters es pot considerar una visita complementària a la del MW Museu de l’Electricitat, ja que es visiten les instal·lacions de captació d’aigua que alimenten la central hidroelèctrica.

No obstant això, aquesta activitat gaudeix d’un rerefons molt més important pel que fa al seu vessant històric, que ens dóna la possibilitat de donar una ullada als orígens dels grans treballs que es van realitzar a Andorra als anys 1930: des de l’esforç que va suposar construir totes les instal·lacions situades al voltant de l’estany d’Engolasters fins a les repercussions que aquestes van tenir per a la societat andorrana de l’època. Les indicacions que es donen durant aquesta visita guiada ens portaran a l’època de les construccions, i s’explicaran les formes de treballar dels obrers, que són molt diferents de les que podem veure avui en dia.

Un punt molt important de la visita és fer veure als visitants l’esforç i l’èmfasi que l’empresa FHASA va posar a l’hora d’integrar les instal·lacions i les construccions a la natura que envolta l’estany d’Engolasters i la Vall del Madriu.

Avui en dia, FEDA continua fent aquests esforços en tots els seus projectes.

Potser el més sorprenent de totes aquestes construccions i instal·lacions que daten dels anys 1930 és que continuïn essent una part activa de la cadena de producció d’electricitat a Andorra i que, gràcies a elles, podem generar, any rere any, amb la força de l’aigua, d’un 15 a un 20% de l’electricitat que consumim a Andorra.

Les instal·lacions es veuen en un passeig d’una hora i mitja durant el qual es visiten els punts següents: la casa de guardes, la presa, l’estany, la vàlvula de capçalera, envoltats de la natura en el seu estat més pur.

UN RECORREGUT A PEU I AMB GUIES QUALIFICATS

El recorregut es fa amb uns guies qualificats que us acompanyaran per un camí planer i envoltat de natura en estat pur. És apte per a tots els públics i la durada és d’una hora i mitja aproximadament.

HORARIS DEL CAMÍ

Juliol:
Dissabte: 10.00 h, 12.00 h, 15.00 h
i 17.00 h.
Diumenge: 10.00 h, 12.00 h
i 15.00 h.

4a setmana de juliol i agost:
De dimarts a diumenge 10.00 h,
12.00 h, 15.00 h i 17.00 h.

Setembre:
Dissabtes a les 11.00 h.

NITS D’ESTIU 2020

Al camí hidroelèctric d’Engolasters.
VISITA NOCTURNA I CONCERT DELS GUITARBELLOWS

Dia: 21/07/2020 | Hora: 21.30 h
La unió sorprenent d’un acordió cromàtic et d’una
guitarra elèctrica us faran viatjar per un repertori
dedicat als músics més revolucionaris del segle XX.
Som-hi? A càrrec de Pilar Planavila i Manu Suárez.

VISITA NOCTURNA I CONCERT DELS ODARA TRIO

Dia: 04/08/2020 | Hora: 20.30 h
Al menú d’aquesta nit, bossa nova, música d’arrel,
flamenc… Que triareu? Els Odara trio us esperen a
la vora del llac d’Engolasters per a un sopar acústic
inolvidable. Veniu oi?

VISITA NOCTURNA I OBSERVACIÓ DE PLUJA D’ESTELS

Dia: 12/08/2020 | Hora: 21.30 h
Vols viure una nit especial? Vine a observar amb nosaltres i l’astrònom Joan Pujol les ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’. S’ha de portar una llanterna i una cadira plegable o manta. A càrrec del Joan Pujol d’Univers Quark.

VISITA NOCTURNA I DANSA I LLEGENDES D’ENGOLASTERS

Dia: 18/08/2019 | Hora: 21.00 h
Dones d’aigua és una creació artística exclusiva amb coreografies que donaran vida a llegendes i contes d’Engolasters. Vine a descobrir-la! S’ha de portar una llanterna i una cadira plegable o manta.
A càrrec de La Moixera.

VISITA TEATRALITZADA

Dia: 25/08/2020 | Hora: 21.30 h
Dues dones aïllades a la caseta de guardes d’Engolasters ens mostraran les costums i el treball dels treballadors de FHASA. Les melmelades Pelton causen sensació als turistes que visiten Andorra,
vine a descobrir de que es tracta a mans de la Lluïsa i la Carmeta, el seu sabor no et deixarà indiferent.
No t’ho perdis! A càrrec de Cristina Pericas, Iris Orriols i Jonathan Jiménez Ortega.

FEDACultura és reserva el dret de modificar i o anul·lar les visites en funció de les condicions climatològiques i sanitàries.

Recomanem reserva prèvia per tal de poder garantir la nostra disponibilitat.
FEDACULTURA
Av. de la Bartra s/n · AD200 Encamp
Sortida d’Escaldes en direcció Encamp
Tel: +(376) 739 111
fedacultura@feda.ad
www.fedacultura.ad

Comparteix aquest article