Ruta del Ter és un recorregut que ressegueix el curs del riu Ter i que es pot fer tant a peu, com en bicicleta. Enllaça dos pols d’atracció turística: els Pirineus i la Costa Brava.

L’itinerari ofereix la possibilitat de conèixer i descobrir el riu, des del seu naixement a Ulldeter (Setcases), a 2.200 metres dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, fins a la desembocadura a la Mediterrània, a la Gola del Ter (Torroella de Montgrí – l’Estartit), al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Bona part del recorregut està inclòs a la Xarxa Natura 2000.

La ruta permet descobrir el llegat que el riu ha anat deixant a banda i banda de les seves ribes, símbols del dinamisme de la seva gent.

També s’hi pot observar un paisatge canviant: alta muntanya alpina, mitja muntanya, agrari, costaner, urbà, riberenc i aiguamolls. Al llarg del seu recorregut es distingeixen clarament cinc paisatges lligats a territoris molt diversos entre si: Pirineus, Meandres d’Osona, Embassaments de Sau-Susqueda-el Pasteral, del Pasteral a Girona i Plana del Baix Ter.