La festa anual dels raiers de Coll de Nargó anirà precedida d’una setmana sencera dedicada a la construcció dels dos rais que baixaran pel Segre en el tram de riu que transcorre paral·lel als Clops de Fígols..
Durant tots aquells dies, la plaça de l’Ajuntament serà un tràfec continu de voluntaris remenant bigues i lligant-les amb redortes de bedoll, com havien fet els seus avantpassats, per tal que els rais resisteixin els embats de la navegació. Després encara caldrà muntar les remeres, els suports que permetran la maniobrabilitat dels dos rems, el davanter i el cuer. I finalment, col·locaran l’estatge per poder penjar-hi el fato amb les coses personals dels raiers.
Coll de Nargó viu la Baixada dels Raiers com una gran festa de poble en què tothom col·labora en la mesura que li és possible. És una celebració que permet realçar un patrimoni cultural immaterial que els nargonins no es volen deixar perdre per res del món. Se senten hereus -i, per tant, dipositaris- del legat rebut de les generacions que els han precedit, gent que va fer del seu ofici una manera de viure i d’entendre el món. La memòria dels raiers és motiu de sa orgull per part de la població de Nargó i solidifica el sentit de pertinença al lloc, de tal manera la identificació de la vila amb el seu passat raier és total. N’és prova el fet que cada any participen en la baixada veïns i veïnes que són nets, besnets i rebesnets de raiers, tots abillats amb la roba típica de l’època i de l’ofici.
Des de l’any 1998, Coll de Nargó disposa d’un espai fix i permanent de divulgació de l’ofici més característic de la vila. Es tracta del Museu dels Raiers, ubicat a l’antiga església del Roser, en ple centre històric. A través d’objectes i d’imatges, s’ofereix als visitants un recorregut pel món del rai, des de la feina dels picadors al bosc fins al retorn dels raiers al poble, sempre a peu, “espardenyejant”, com deien ells mateixos.